De Kroniek van Landgraaf

In deze rubriek willen wij een stuk geschiedenis vertellen van de gemeente Landgraaf, de oude kerken, verenigingen en markante personen uit Landgraaf.

De gemeente Landgraaf is op 1 januari 1982 ontstaan door een gemeentelijke herindeling. Op dat moment werden de gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms opgeheven.

Landgraaf kent als gemeente een jonge geschiedenis, maar haar drie kernen hebben een hele interessante eeuwenoude geschiedenis.

Landgraaf

Aan de datum 1 januari 1982 ging een spannende tijd vooraf. De oude zelfstandige gemeenten (Schaesberg, Ubach over Worms en Nieuwenhagen) waren het niet eens met de voorgestelde gemeentelijke herindeling en al helemaal niet met een samenvoeging met Heerlen.

Er werd samen een stevige politieke lobby ingezet en op de dag van de behandeling van de herindelingswet door de Tweede Kamer ging een stoet van meer dan 40 bussen naar Den Haag.

Zelden zal men in Den Haag zo’n kleurrijke en muzikale demonstratie hebben gezien. De gemeenten, verenigingen en particulieren trokken onder de bezielende leiding van Wiel Ringens (voorzitter burgercomité) alles uit de kast.

Het bleek niet voor niets te zijn geweest. Bij de stemming in Kamer kwam het verlossende woord: “De SUN-gemeenten” gingen samen verder. Heerlen kreeg als compensatie nog even de gemeente Hoensbroek in haar schoot gegooid.

Er was nog geen nieuwe gemeentenaam. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en gekozen werd voor Landgraaf, een oude landweer waarvan men toen nog dacht, dat die door de drie gemeenten had gelopen.

De Kroniek van Landgraaf willen we laten uitgroeien tot de “Canon van Landgraaf”,

Daarom zullen aan deze Rubriek steeds nieuwe onderdelen worden toegevoerd om zo aantal hoogtepunten uit de geschiedenis en cultuurhistorie vast te leggen en ons erfgoed te ontsluiten.